Η Βίκυ Ντάλλας έχει σπουδάσει στην Αγγλία Interactive Multimedia Communications και κατέχει Master σε E-Commerce. Επέστρεψε στην Ελλάδα και δημιούργησε τη 9AMlabs.com, ενώ όταν εργαζόταν τελείωσε και το MBA στο ALBA GRADUATE BUSINESS SCHOOL. Με την 9AM έχει δημιουργήσει το Startup.gr και τελευταία το Appocalypsis.com.
Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, γιατί δημιουργήσατε το appocalypsis και ποιος ο σκοπός του;
Η Εταιρεία είναι η 9AM LABS και κατασκευάζουμε απαιτητικές web εφαρμογές πολλά χρόνια (ξεκίνησα σαν Freelancer όσο ήμουν στο Πανεπιστήμιο). Είμαστε η τεχνική ομάδα πίσω από γνωστά startups όπως το Instalaw.gr, το Fashionnoiz.com, το Paramana.eu αλλά και από μεγαλύτερα projects όπως η Mediadbank.gr, το ContourNextWin.gr αλλά και πολλά άλλα μικρότερα web sites.
Το Appocalypsis το δημιουργήσαμε κατ’ απαίτηση των πελατών μας οι οποίοι είχαν ανάγκη να κάνουν μία σειρά από ενέργειες στις εφαρμογές ή στα sites τους χωρίς να απευθύνονται συνεχώς σε εμάς. Ενέργειες οι οποίες είναι συχνές και ακολουθούν την επιχειρηματική προτεραιότητα των πελατών.
Η έμπνευση ήρθε από τις απαιτήσεις ενός πελάτη μας που χρειαζόταν συνέχεια τη βοήθειά μας για να κάνει κάποιες κινήσεις. Και έτσι σκεφτήκαμε…. Γιατί να μη δώσουμε τη δύναμη στα χέρια του
Το Appocalypsis λοιπόν, είναι μια πλατφόρμα που μπορεί ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας που έχει μία σελίδα στο Internet, να δημιουργεί, χωρίς τεχνικές γνώσεις, αυτά που ονομάζουμε Widgets, μηνύματα δηλαδή που εμφανίζονται μπροστά από το υπόλοιπο περιεχόμενο της ιστοσελίδας του.
Τα Widgets αυτά (μπορεί να είναι Popups, Slide-ins, full screen takeovers, Top & Bottom Bars, Countdowns κλπ) βοηθούν στην επίτευξη συγκεκριμένων επιχειρηματικών αναγκών, αύξηση του Conversion Rate της ιστοσελίδας αλλά και την προσθήκη δυναμικού / επίκαιρου περιεχομένου (πχ. συμμετοχή σε μία έκθεση). Έχουμε πελάτες που το Conversion τους έχει αυξηθεί και κατά 5.000% αλλά και περισσότερο.
Τι σημαίνει conversion;
H εποχή που φτιάχναμε ένα site απλά για να υπάρχει μία παρουσία στο internet έχει περάσει ανεπιστρεπτή. Πλέον, κάθε site έχει κάποιον σκοπό ή πολλούς σκοπούς ταυτόχρονα. Για παράδειγμα: Να συγκεντρώνει emails πελατών, να λαμβάνει feedback, να μεγαλώνει τη λίστα των πελατών, να τους ενημερώνει για εκπτώσεις και να τους προτρέπει να πατήσουν ένα κουμπί ώστε να επωφεληθούν από αυτές. Conversion λέγεται η μετατροπή του απλού άγνωστου επισκέπτη στο site μας, σε μία οντότητα που έχει ονοματεπώνυμο και κάποιο email ώστε να μπορέσουμε να τον μετατρέψουμε σε πελάτη κάποια στιγμή στο μέλλον.
Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από τη δημιουργία;
Λόγω του ότι φτιάχνουμε Custom Online Applications & Websites είναι πολύ εύκολο για εμάς να ξέρουμε τι χρειάζεται ο πελάτης, ο επιχειρηματίας, ο business owner. Ποια είναι τα εργαλεία που θα του «λύσουν» τα χέρια. Η έμπνευση λοιπόν ήρθε από τις απαιτήσεις ενός πελάτη μας που χρειαζόταν συνέχεια τη βοήθειά μας για να κάνει κάποιες κινήσεις. Και έτσι σκεφτήκαμε…. Γιατί να μη δώσουμε τη δύναμη στα χέρια του.
Ποιο είναι το όραμα σας;
Θέλουμε όλοι οι πελάτες μας να μπορούν άμεσα, γρήγορα και φτηνά να μπορούν να ενσωματώνουν χαρακτηριστικά που αφενός κάνουν καλό στην επιχείρησή τους (καθώς αυξάνουν τους πελάτες τους) αλλά και αφετέρου τους βοηθάνε στο να έχουν μία δυναμική και όχι μια στατική παρουσία στο web.
Τι σημαίνει επιτυχία για εσάς; Ποια είναι τα επιτεύγματά σας ως τώρα;
Επιτυχία για εμένα σημαίνει να ξυπνάς να πας στη δουλειά σου να βλέπεις τους συνεργάτες σου και να χαίρεσαι που έχεις τέτοιους ανθρώπους δίπλα σου (άξιους αλλά και ηθικούς παράλληλα). Παράλληλα να έχεις την οικονομική ανεξαρτησία ως επιχείρηση να επιλέγεις τα Projects που θες να αναλάβεις, να επιλέγεις που θέλεις να επενδύσεις το χρόνο σου, σε πράγματα που είναι δημιουργικά και Fulfilling για εσένα. Πράγματα που είναι Challenging και σε κάνουν καλύτερο.
Τα επιτεύγματά μας μέχρι στιγμής είναι α) πως έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα άψογο εργασιακό περιβάλλον, β) ευχαριστημένους πελάτες, γ) συνεισφέρουμε στην κοινωνία στο βαθμό που μπορούμε (μέσω του Startup.gr για παράδειγμα που δίνουμε το βήμα σε νέους ανθρώπους να πουν την ιστορία τους), δ) έχουμε καταφέρει μόνοι μας χωρίς εξωτερική βοήθεια να επιβιώσουμε σαν επιχείρηση αλλά και παράλληλα να βρούμε το χρόνο να δημιουργήσουμε νέες υπηρεσίες.
Πώς κρατάτε το κίνητρο ζωντανό στην ομάδα;
Δεν είμαι σίγουρη. Νομίζω πως απλά αγαπάμε όλοι τη δουλειά μας τόσο πολύ που το κίνητρο μένει ζωντανό από μόνο του. Βέβαια δεν υπάρχει μέρα που δεν «πέφτει» στο τραπέζι μια νέα ιδέα, ένα νέο όνειρο, και αυτό ίσως να βοηθάει στο να μη βαλτώνουμε ποτέ.
Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές;
Ναι βέβαια και μπορεί. Απλά είναι πολύ πιο δύσκολο. Βέβαια μέσα από τις δυσκολίες γίνεσαι καλύτερος. Όταν είσαι καλύτερος είσαι πιο ανταγωνιστικός. Το να είσαι ανταγωνιστικός και να έχεις μάθει να επιβιώνεις κακό δεν κάνει, είτε είσαι στην κορυφή είτε όχι. Βοηθάει έτσι και αλλιώς πάντα.
Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;
Να είναι έτοιμοι για μεγάλο αγώνα, ένα αγώνα όμως με πολύ ενδιαφέρον. Να μην απογοητεύονται, να κυνηγάνε Small Wins για να παίρνουν κουράγιο, να ακούνε που και που τους μεγαλύτερους και/ή εμπειρότερους και να είναι ηθικοί και δίκαιοι στην πορεία τους.